Plantele stabilizate sunt rezultatul unui proces de prelucrare a plantelor naturale, constând în inlocuirea limfei cu un produs de stabilizare, pe bază de glicerină. Procesul de conservare decurge după cum urmează:
- Plantele întregi sau diverse părți ale acestora sunt selectate în perioada de maximă dezvoltare
- Se crează un microclimat special, monitorizat continuu, pentru a găsi echilibrul perfect între lumină, temperatură și umiditate
- Plantele se pun apoi într-o baie pe baza de glicerină, apă și coloranți alimentari pentru câteva zile, timp în care limfa se evapora și este treptat inlocuită de noul amestec.
- Procesul se încheie prin clătirea și uscarea plantelor timp de 2-3 zile
Care este longevitatea plantelor stabilizate ornamentale?
Durata de viață a plantelor stabilizate astfel este de 3-5 ani deși, conform declarațiilor producătorului, în condiții propice pot rezista până la 10 ani. Orice specie de plantă poate fi conservată astfel , indiferent de dimensiunile sale. Posibilitățile sunt nelimitate!
- Plante întregi – arbori, arbuști și bonsai
- Panouri și tablouri decorative
- Compoziții verticale - totemuri
Deoarece aceste plante nu mai sunt practic vii, caracteristicile și comportamentul lor este unul atipic. În primul rând, ele nu mai cresc și nu se mai reproduc. Acest lucru înseamnă că nu își vor mai modifica dimensiunile în timp și orice stricăciune produsă este una permanentă iar plantele se degradează la contactul cu apa sau cu lumina directă a soarelui. Pe de altă parte, plantele stabilizate nu generează spori, polen sau alți alergeni și nu mai atrag praful, datorită lipsei încărcăturii electrostatice caracteristică organismelor vii.
Avantajele plantelor stabilizate ornamentale
- Rezistă în locuri în care plantele normale nu ar putea sau ar fi afectate, precum zonele expuse la curenți de aer reci, lipsite de lumină, etc.
- Oferă toate beneficiile estetice ale unor plante normale, fără a necesita îngrijire
- Deoarece orice plantă decorativă poate fi stabilizată, gama este practic infinită
- Nu atrag insecte sau alte organisme
- Nu adună praf
- Nu produc reacții alergice, lipsind sporii sau polenul
Dezavantaje
- Nu pot purifica aerul încăperilor așa cum o fac plantele vii
- Degradările accidentale sunt permanente
- Sunt sensibile la contactul cu apa